Fair Trade-predikaat Noardeast-Fryslân behouden
Naar aanleiding van het bericht van het college Noardeast-Fryslân over het niet langer willen voeren van het predikaat ‘Fair Trade gemeente’ hebben wij schriftelijke vragen gesteld. Als gemeente hebben wij een op veel vlakken een voorbeeldfunctie. In onze ogen moeten wij ons zichtbaar in blijven zetten voor fair trade handel en producten.
Het college van B&W wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:
1. Kan het college helder maken wanneer de wervingscampagne voor nieuwe Fair Trade-werkgroepleden heeft plaatsgevonden, hoe die campagne eruitzag, in welke media deze gestaan heeft, van wanneer tot wanneer, et cetera?
Wij hebben navraag gedaan, onder andere bij Fair Trade-voorstanders in onze gemeente en bij Yfke’s Vrijwilligerscentrale, daar stond wel een vacature voor Dantumadiel voor leden van de werkgroep Fair Trade. In onze gemeente is de wervingscampagne niet goed in beeld gekomen. Deze conclusie trekken wij omdat bij navraag niet één persoon bekend was met de voornoemde campagne.
2. Kan het college nogmaals een zichtbare oproep plaatsen voor vrijwilligers om zich aan te melden voor de werkgroep en samen met hen te blijven werken aan een eerlijkere, duurzame leefwereld, van kleine producent tot consument die achter de waarden van eerlijke handel staan?
Toelichting:
Onze gemeente draagt sinds 2020 het predicaat ‘Fair Trade-gemeente’.
Dit predicaat stáát ergens voor: Deelnemende gemeenten laten hiermee zien dat zij faire handel voor kleine boeren en producenten stimuleren in ontwikkelingslanden. Zo ontstaan er betere inkomens-, arbeids- en leefomstandigheden. Ook wordt kinderarbeid tegengegaan.
Als gemeente hebben wij een voorbeeldfunctie. ‘Onbekend maakt onbemind’ zegt men. Dat zal ook het geval zijn als het Fair Trade-kenmerk uit onze gemeentelijke zichtbaarheid verdwijnt.
Een lokale Fair Trade-werkgroep is vooralsnog essentieel om het kenmerk Fair Trade te mogen blijven voeren.
Het is in onze ogen niet voldoende om de Fair Trade-regels te ‘onderschrijven’. Geen woorden maar daden. Wij uiten onze grote teleurstelling hierover en roepen het college op om ook in 2025 en verder een officiële Fair Trade-gemeente te blijven. Wij vinden dat het Fair Trade-principe naar buiten toe actief uitgedragen en zichtbaar moet blijven in Noardeast-Fryslân.
Wij hebben de landelijke Fair Trade-organisatie gevraagd of het mogelijk is om de aanvraag voor verlenging van het predicaat later in te mogen dienen.
Update: verlenging kan door Noardeast-Fryslân tot en met eind januari 2025 aangevraagd worden! Ook meldt de organisatie: “We zijn bezig met het aanpassen van de criteria, zodat het ook voor gemeenten mogelijk blijft om de titel Fair Trade Gemeente te behouden zonder kernteam van vrijwilligers.”