Armoedebeleid

30 januari 2022

Op  de raadsvergadering van donderdag 16 december is het actieplan armoede van van Wethouder Jouke Douwe de Vries ter besluit aan de raad voorgelegd.
Een mooi plan met wel 48 actiepunten met veel flair gepresenteerd.
Nou worden wij altijd wel blij van plannen ,vooral als ze gaan over het bestrijden van armoede, maar plannen zijn plannen.
Wij gaan voor uitkomsten van plannen en resultaten want hoeveel plannen en voornemens zijn er niet geweest die de situatie van mensen moeten verbeteren die uiteindelijk tot niets hebben geleid.
We lezen op de website van SIN, de partij  waarbij de Wethouder. behoort, dat er nu hoop is voor mensen die in armoede leven en er word gesuggereerd dat het allemaal wel goed komt.
Naar ons oordeel is hier de nodige bescheidenheid op zijn plaats en staat het voornoemde verhaal bol van de suggestieve opmerkingen waar mensen in armoede niets aan hebben.
Daarnaast vinden wij het ongepast om over de hoofden van mensen die in de problemen zitten je als politieke partij en raadslid te willen profileren.
Wij gaan voor daden en daarom heeft Gryte Schaafstal drie moties ingediend die onmiddellijk zouden kunnen leiden tot concrete maatregelen tegen armoede.
Naar aanleiding van twee moties, instellen van een noodpotje voor mensen die in de problemen komen en onmiddellijk even geld moeten hebben en een motie om mensen een deel van hun inkomsten uit arbeid te laten behouden bovenop hun uitkering om schulden weg te werken bijvoorbeeld.
Experimenteel beleid wat al in sommige gemeenten uitgevoerd word.
Beide moties zijn welwillend ontvangen door de Wethouder en worden meegenomen in nieuw beleid.
De derde motie het ter beschikking stellen van periodieke verbandmiddelen aan meiden en vrouwen die hier geen geld voor hebben is met een meerderheid aangenomen  in de raad.
Meedenken, kritisch zijn en constructieve voorstellen doen is een van onze speerpunten in de raad.
We waren dan ook de enige partij die voorstellen ter tafel bracht om het armoedebeleid heel concreet verder uit te werken.
Daarnaast zijn de gebiedsteams mede aangewezen op het armoedebeleid uit te werken en in gang te zetten.
En juist de gebiedsteams worden  door de rekenkamer beoordeeld als niet effectief, ondeskundig en meer.
Een reden temeer om bescheiden te blijven en pas hoera te gaan roepen als er resultaten zijn geboekt.
We wensen het college en de Wethouder succes met het beleid en zullen onze bijdrage ter verbetering, aanvulling en verandering blijven voortzetten.